perjantai 14. lokakuuta 2011

Järjestöjen ääni on järjestöjen ääni

Viime Jylkkärissä (11/2011) julkaistussa mielipidekirjoituksessa Vihervassarit ovat järjestöjen ääni! annettiin otsikosta lähtien virheellinen käsitys järjestöjen roolista JYYssä ja yleisesti ottaen järjestöpohjaisista ryhmistä. Kirjoitus oli suunnattu pääasiassa Pörssi&Dumppia vastaan, mutta siinä viitattiin myös laajalti JYYn järjestösektorin toimintaan sekä järjestöpohjaisiin ryhmiin. Asian koskettaessa myös Luonnontieteilijöitä ja Yhdistyneitä kieltenlukijoita halusimme vastata yhteisesti kirjoitukseen ja korjata siinä esiintyneet virhekäsitykset.

Kirjoituksen otsikossa vihervassarit eli Jyviva sanoo olevansa järjestöjen ääni. Järjestöjen ääni on JYYn edustajistovaaleihin osallistuva vaalirengas, jonka muodostavat Luonnontieteilijät, Poikkitieteilijät, PresSure, Pörssi&Dumppi sekä Yhdistyneet kieltenlukijat. Se, että Jyviva rinnastaa otsikossa itsensä kyseiseen vaalirenkaaseen, on virhetietoa ja ihmisten harhaanjohtamista, jota ei tulisi tietoisesti tehdä vaalien alla. Jyvivan sekä kaikkien muiden ryhmien tulisi käyttää enemmän harkintaa nimikkeiden käytössä, jotta vastaavilta ristiriidoilta vältyttäisiin jatkossa.

Mielipidekirjoituksesta huokui erityisesti läpi negatiivisuus järjestöpohjaisia ryhmiä ja JYYn järjestösektorin kehittämistavoiteitamme kohtaan. P&D oli blogissaan käyttänyt huonosti muotoiltua lausetta, jossa oli tarkoitus viitata JYYn järjestösektorin kehittämistarpeeseen. Blogissa käytiin lauseen merkityksestä kattava keskustelu ja asia oli käsitelty loppuun. JYYssä on tehty arvokasta työtä järjestöyhteistyön parantamiseksi mm. järjestöklubien kautta; koko Järjestöjen äänen puolesta haluammekin kiittää nykyistä hallitusta toiminnan kehittämisestä, sillä suunta on selvästi ylöspäin. 


Järjestösektorin ja opiskelijoiden aktivoinnin osalta JYYtä voi kuitenkin vielä kehittää. Näemme, että uusina ryhminä Luonnontieteilijät ja Yhdistyneet kieltenlukijat vastaavat tähän tarpeeseen olemalla ainejärjestötaustaisina ryhminä lähellä oman alamme opiskelijoita. Tahdomme lisätä eri tieteenalojen edustuksellisuutta tuomalla JYYn kautta avainpaikoille asiantuntevaa luonnontieteellistä ja kielitieteellistä edustusta, ja ajaa omia aloitteitamme edustamiemme opiskelijoiden näkemysten mukaisesti vailla erityistä puoluesidonnaisuutta. Pyrimme myös lisäämään JYYn yhtenäisyyttä tekemällä yhteistyötä kaikkien muidenkin ryhmien kanssa JYYn parantamiseksi. Tämä on yksi syy siihen, miksi ylipäätään muodostimme vaalirenkaan - halusimme lisätä ryhmittymien välistä yhteistyötä ja kommunikointia. Vastakkainasettelu ryhmien välillä, olivat ne sitten järjestöpohjaisia tai puoluepoliittisia, on turhaa. Molemmilla ryhmittymillä on oma arvopohjansa, ja tiedostamme kyllä uusina ryhminä, että JYYn toimintaan kuuluu muutakin kuin järjestösektori. Tämä mielestämme ilmenee myös Poikkitieteilijöiden, PresSuren sekä Pörssi&Dumpin ohjelmissa.

Esimerkiksi Luonnontieteilijöiden ja YK:n nettisivuilta voi lukea vaaliteemojamme, jotka kattavat lähes koko JYYn toiminta-alueen, joten piikittely järjestöpohjaisten ryhmien poliittisten arvojen puutetta kohtaan ei ole aiheellista. Sen sijaan itse puolueryhmien vaaliteemat ovat olleet toistaiseksi pimennossa. Myös meillä Järjestöjen äänen ryhmillä on omat arvomaailmamme ja näkemyksemme siitä, miten JYYtä tulisi jatkossa kehittää - niitä ei vaan määrää tietyn puolueen ideologia. Arvoistamme voi lukea kunkin ryhmän nettisivuilta tai kysymällä niistä henkilökohtaisesti. Uusina ryhminä Luonnontieteilijät ja Yhdistyneet kieltenlukijat haluavat aloittaa uuden aikakauden JYYn toiminnassa, ja kampanjoimme omien teemojemme puolesta pyrkimättä kampittamaan ketään. Samaa odotamme muilta.

Järjestöjen äänen ryhmien puolesta

Antti Väisänen,
Luonnontieteilijät

Mari Kröger,
Yhdistyneet kieltenlukijat

2 kommenttia:

  1. Tätä ei saatu Jylkkäriin vaalikaranteenin takia, joten julkaisimme sen omissa blogeissamme. Ks. myös Luonnontieteilijät: http://luoti-jkl.net/?p=193.

    VastaaPoista
  2. Me kokoomusopiskelijat olemme kyllä jo julkistaneet vaaliteemamme, http://kokoomusopiskelijat.fi/jyko/edustajistovaalit/

    VastaaPoista